Educatia Financiară – Cât de utilă este pe timp de criza?

Educația financiară este fără doar și poate necesară pentru oricine, indiferent de vârstă - te ajuta să faci alegeri bine informate și încurajează un comportament financiar responsabil. Există o mulțime de dovezi care demonstrează că oamenii ce au cunoștințe financiare au mai multe șanse de a reuși în viață.

O educație financiară deliberată înseamnă să pornești de unde ești și să începi să îți folosești eficient resursele pe care le ai. Scopul este acela de a elimina cheltuielile care nu îți sunt necesare, maximizând în schimb potențialul de investiție. Astfel, vei face ca banii să lucreze pentru tine. Cu timpul, acest lucru va reduce stresul financiar din viața ta și îți va aduce mai multă siguranță și libertate. Cât de eficient - sau ineficient - iți gestionezi finanțele poate schimba modul în care iți traiești viața și poate decide cât de sigur este viitorul tau.

Iată 4 motive pentru care educația financiară este importantă încă de la o vârstă fragedă:

  • Pandemia globală recentă ne-a aratat cât este de important să fii pregătit financiar în caz de situații neprevazute;
  • Educația financiară este o abilitate de bază cu impact direct asupra bunăstării personale;
  • Însușirea de timpuriu a obiceiului de a face bugete, de a economisi în mod regulat și de a cheltui cu înțelepciune, iți ofera un avantaj clar în a găsi oportunități de a investi cu succes în viața reală.
  • Oamenii care înțeleg cum funcționează banii pot începe să câștige și să investească de la o vârstă fragedă evitând astfel dificultățile financiare pe tot parcursul vieții.

Oamenii cu o minimă educație financiară manifestă două deprinderi principale: își folosesc banii astfel încât cheltuielile să nu depașească veniturile și investesc periodic diferența dintre venituri și cheltuieli. Astfel, este important să ai o evidenta lunara a veniturile obtinuțe, a cheltuielilor efectuate și a sumei rămase.

Cum te afecteaza inflatia crescută

În prezent, inflația crește de la o lună la alta iar scumpirile continuă să apară într-un ritm accelerat ceea ce înseamnă că va crește presiunea financiară pe fiecare dintre noi. Potrivit Institutului Național de Statistică, rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2022 – februarie 2021) faţă de precedentele 12 luni din 2020 este 5,5%. Banca Națională a României (BNR) se așteaptă, de asemenea, ca inflația să treacă de 11% în perioada aprilie-iunie, estimând că scumpirile vor continua și în primele luni de vară, perioadă în care inflația va rămâne peste 10%.

În astfel de situații, educația financiară te pregatește pentru a lua cea mai bună decizie financiară. Este important să cunoști instrumentele de finanțare pe care instituțiile financiare ți le pun la dispoziție precum și costurile acestora. Acum este prioritar să știi ce este un credit, o dobândă, DAE, gradul de îndatorare și alte informații relevante pentru a putea realiza un împrumut avantajos pentru tine, atunci când ai nevoie. Primul pas este crearea unui portofel de rezervă, și/sau obținerea unui credit. Ca exemplu, un credit flexibil îți permite să achiti facturile mărite din perioada de iarna fără să îți faci griji că rămâi fără bani până la salariu - avantajul principal fiind acela că nu vei plăti dobândă decât la suma cheltuită din linia de credit.

Poți avea o rezerva de bani la dispoziție să faci față schimbarilor

OnToPay iți vine în ajutor cu un produs salvator care te poate scoate din situații dificile. Astfel, îți putem oferi până la 5.000 de lei pe o linie de credit de 12 luni, însă, dacă tu cheltui doar 1.000 de lei, doar pentru aceia vei plăti dobândă, până când îi vei depune rambursa conform caracteristicilor produsului. Când vine vorba despre o sumă mare pe care trebuie să obții peste noapte, poți apela la unul din creditele noastre flexibile și ne dai banii înapoi în timp, în rate lunare egale pe care le stabilești chiar tu, având până la 60 de luni la dispoziție pentru rambursare.

Educația financiară se poate învăța

Cu toții ar trebui să privim educația financiară ca pe o abilitate indispensabilă care trebuie înțeleasă și aplicată ca atare pentru a ne putea dezvolta corespunzător. Conform specialiștilor BNR, în România, mulți oamenilor întâmpină carențe în ceea ce privește educația financiară. Printre cele mai dese situații se numară incapacitatea de a calcula dobânda anuală a unui împrumut, necunoasterea surselor de creditare și a opțiunilor de accesare a unui credit, citirea superficială a contractelor de credit, compararea produselor financiare prin prisma ratei lunare sau a altor criterii irelevante, care îi pot induce în eroare.

Astazi, educația finaciară se poate învața printr-un cumul de canale și metode: cursuri, cărți, seminarii, documentare, sau seminarii și cursuri online. În plus, internetul este o sursă vastă de informații pentru aproape orice domeniu.

Exemple de cărți în care se vorbește despre succesul financiar

  • ,,Ce este educația financiară...de fapt?” de Robert T. Kiyosaki
  • ,,Ce este educația financiară...de fapt?” de Robert T. Kiyosaki
  • ,,Secretele minții de milionar.” de T. Harv Eker
  • ,,The millionaire next door.” de Thomas J. Stanley
  • ,,Tată bogat, tată sărac” de Robert T. Kiyosaki