Cele mai întâlnite motive pentru care cererile de creditare nu sunt aprobate

Cererea dumneavoastră de împrumut a fost respinsă? Sunt o mulțime de oameni pe care îi puteți găsi în fața instituțiilor financiare cu cererea de împrumut refuzată. Dacă vreți să știți motivele refuzului și cum puteți evita acest lucru, citiți în continuare acest articol și asigurați-vă că înainte să depuneți cererea de credit, întruniți toate aceste aspecte.

În toate instituțiile financiare, cererile de creditare intră într-un proces de analiză, pentru a se stabili dacă solicitantul este eligibil să primească împrumutul de care are nevoie. Desigur, fiecare instituție are propriile criterii de acordare, însă, vă v-om prezenta în continuare o listă cu cele mai des întâlnite motive pentru care se resping cererile de credit:

1. Scorul de credit

Instituțiile financiare aprobă sau resping cererile de credit în funcție de scorul de credit, denumit scor FICO. Acesta este un punctaj care arată dacă solicitantul este bun platnic sau nu, dar și gradul de risc al unui potențial client. Scorul de credit poate avea valori cuprinse între 300 și 850. În general, ca unui potențial client să i se aprobe un credit, scorul FICO ar trebui să fie de minimum 550, ceea ce arată probabilitatea ca solicitantul să achite la timp ratele. 

Scorul de credit este stabilit în funcție de mai mulți indicatori, iar în ordinea importanței, aceștia sunt:

  • Istoricul de plată, care cuprinde numărul total de credite achitate pe care le-a avut persoana în cauză, dacă a avut întârzieri, cu câte zile s-a întârziat plata, ce sume au fost restante și pe ce perioadă. 
  • Creditele în derulare, unde apar informații despre tipul de împrumut activ, suma care a fost creditată, care este soldul în prezent, precum și numărul refinanțărilor.
  • Durata istoricului, care ține cont de cât timp a trecut de când a fost luat primul împrumut.
  • Cererea de noi credite, despre care sunt luate în calcul informații despre numărul de credite deschise recent, cât timp a trecut de la ultimul împrumut luat și de ce tip sunt aceste credite.
  • Tipul de împrumut utilizat, care cuprinde informații despre tipurile tuturor creditelor pe care clientul le-a solicitat în trecut.

2. Gradul de îndatorare

Atunci când soliciți o anumită sumă de bani este important să o poți rambursa, astfel încât să nu te supraîndatorezi și să pui foarte mare presiune pe veniturile tale. De aceea, gradul de îndatorare nu ar trebui să depășească mai mult de 40% din venitul tău lunar. În timpul procesului de analiză a cererii de credit, instituția financiară îți va verifica venitul lunar și îl va pune în balanță cu toate celelalte credite pe care le ai în desfășurare. Dacă datoriile reprezintă mai mult de 40% din venitul tău lunar, atunci instituția financiară îți va refuza, de cele mai multe ori, împrumutul

3. Lipsa unui venit stabil

Pentru a evita riscul de supraîndatorare, instituțiile financiare nu oferă credite persoanelor care nu au un venit stabil din salariu, pensie, CIC sau PFA. Uneori îți solicită și o anumită vechime la actualul loc de muncă. De asemenea, mai este și situația în care declari la instituția financiară un anumit venit lunar, însă, în momentul analizei el nu poate fi luat în calcul dacă nu este raportat la ANAF. 

4. Lipsa unui istoric de creditare la Biroul de Credit

Nu doar istoricul negativ îți afectează scorul de credit, ci și lipsa lui. Dacă nu ai un istoric la Biroul de Credit, ți-l poți crea foarte ușor prin accesarea unui împrumut rapid pe care să-l rambursezi la timp, conform calendarului de rambursare agreat de comun acord. Iată cum poți face asta: intră pe www.ontopay.ro și solicită creditul ușor cu 0% dobândă pe 30 de zile. Poți împrumuta până la 2.000 de lei, simplu și rapid, 100% online.

5. Informațiile pe care le-ai completat sunt eronate

Mai există și situația în care ai completat greșit formularul prin care soliciți un credit. Fiecare informație este crucială precum vârsta, venitul, cuantumul datoriilor, numărul de persoane pe care le ai în întreținere, etc. De aceea, este foarte important să verifici de cel puțin 2 ori corectitudinea informațiilor pe care le declari la instituția financiară, pentru că, în funcție de aceste informații îți este aprobat sau nu creditul. Deși aceste criterii sunt universale, la un IFN poți apela și fără istoric în Biroul de Credit.

6. Contractul tău de muncă este pe perioadă determinată

Instituțiile financiare acordă o atenție deosebită duratei contractului de muncă sau istoricului de angajare al clienților. Acest istoric poate constitui un tipar în ochii unui IFN. În acest context, contractele de muncă pe perioadă determinată din trecut însoțite de pauze între locurile de muncă pe care le-a avut clientul pot constitui un motiv de refuz al creditului.