Cardul de credit vs cardul de debit
Care sunt avantajele fiecăruia?

Pentru a putea prezenta diferențele dintre un card de debit și unul de credit, este important să știm ce reprezintă fiecare tip de card în parte și ce rol are. Cardul de debit este un instrument de plată, atașat unui cont curent, prin intermediul căruia poți face tranzacții în limita banilor proprii, disponibili în contul respectiv. De regulă, acest card poate fi privit și drept un mijloc de încasare a veniturilor lunare, deoarece acesta devine util atunci când fie ești student, elev și primești o bursă, fie ești angajat sau dispui de un anumit tip de pensie.

Alimentarea cardului se face fie de către angajator (după ce ai achitat toate dările către stat), de către instituții de stat sau private (cum este în cazul burselor, al anumitor pensii, al împrumuturilor), fie de către tine, atunci când dispui de anumite sume cash. Dacă dorești să alimentezi propriul card, pașii sunt destul de simpli și presupun să mergi la sucursala băncii de care aparții și să virezi banii în cont, prin intermediul unui ATM sau al unei casierii, folosind IBAN-ul contului tău sau datele de contact. Cu alte cuvinte, pe cardul de debit ții banii propri, cum ar fi salariul. Pe cardul de credit, însă, ai acces la o linie de credit pusă la dispoziție de către o bancă. Acest card este și el un instrument de plată, prin care poți face tranzacții cu ajutorul banilor împrumutați. Sumele împrumutate pot varia în funcție de veniturile și obligațiile tale de plată sau de tipul de credit cerut și vor trebui returnate în termenul specificat în contract.

Așadar, diferența principală dintre cele două tipuri de carduri este că pe cardul de credit vei putea face tranzacții nu doar din banii propri, ci și accesând linia de credit atașată. Atunci când utilizezi un card de credit, suma cheltuită nu este luată din contul tău bancar, ci este plătită de către emitentul cardului. De asemenea, alimentarea cardurilor este diferită. Alimentarea cardurilor de debit cu anumite sume de bani este oricând posibilă, la orice agenție sau sucursală. În schimb, alimentarea cardului de credit este realizată doar de banca sau compania care îți oferă împrumutul. În plus, costurile pot fi diferite în funcție de tipul de card. La cardul de debit, costurile variază în funcție de instituția emitentă și putem vorbi despre taxa de administrare, taxa de emitere card, comision de retragere numerar, comision pentru alimentare cont, taxa pentru interogare sold, taxa pentru schimbarea sau resetarea PIN-ului. În cazul cardului de credit, de regulă, pot exista comisioane anuale de administrare și rata dobânzii (atunci când nu utilizezi perioada de grație).

Avantajele cardului de debit

Nenumărate tranzacții se fac acum cu cardul de debit și asta datorită avantajelor sale. În primul rând, cardul de debit oferă siguranță în ceea ce privește tranzacțiile efectuate. Atunci când faci o plată, banii ajung la beneficiar ușor și rapid și poți monitoriza orice tranzacție efectuată. Spre deosebire de banii cash, cei de pe cardul de debit sunt în siguranță, nu riști să îi pierzi pe toți deodată, așa cum s-ar putea întâmpla în cazul în care ți-ai pierde portofelul, de exemplu. De regulă, soldul cardului de debit, dar și tranzacțiile efectuate pot fi monitorizate cu ajutorul telefonului mobil, prin aplicații speciale. Astfel, este mult mai simplu să ții o evidență a bugetului tău, iar banii vor fi gestionați mult mai ușor. În plus, pe cardul de debit poți lua împrumuturi foarte avantajoase.

Avantajele cardului de credit

Cardul de credit poate fi un instrument avantajos, atunci când știi cum să-l folosești în favoarea ta. În primul rând, tranzacțiile realizate printr-un card sunt extrem de sigure. Prin intermediul lui, poți face atât plăți online, cât și offline, direct în magazin. Ai acces rapid la un credit preaprobat pe card și îți oferă o plasă de siguranță, în cazul unor cheltuieli neprevăzute. De asemenea, limita de creditare de pe cardurile de credit este un alt avantaj care îți permite să îți gestionezi împrumutul într-un mod echilibrat, astfel încât să nu acumulezi datorii mari. Cardul poate fi folosit inclusiv pentru călătorii sau excursii, dar și pentru mici investiții pe termen scurt.

Cardurile de credit pot oferi extra beneficii, sub formă de cashback (puncte sau bani în cont) sau sub forma ratelor fără dobândă ori reduceri la anumiți comercianți. Pentru a te bucura de aceste avantaje, indicat este să ceri toate informațiile necesare atunci când vrei să îți faci un card de credit. Află care sunt valorile limitei de credit, perioada de grație (câte zile ai la dispoziție să returnezi banii cheltuiți), rata dobânzii, dar și detalii despre toate taxele necesare pentru utilizarea cardului în România și în străinătate (în cazul în care ele există). În felul acesta, vei fi informat și vei ști că poți utiliza cardul de credit fără nicio problemă.

La Ontopay, ai acces la linia de credit ușor și rapid, pe o perioadă de maxim 12 luni. Ai acces tot timpul la sume între 2.000 și 10.000 de lei pentru cheltuielile tale neprevăzute, pentru nevoi urgente, dar și pentru dorințele personale. Retragi banii oricând ai nevoie și plătești dobânda doar pentru suma utilizată.

Intră pe site-ul www.ontopay.ro și verifică dacă îndeplinești condițiile pentru accesarea unei linii de credit, de restul ne ocupăm noi.