Ce este codebitorul și ce obligații are?

Codebitorul este persoana care te ajută să împrumuți suma de care ai nevoie în cazul în care venitul tău este prea mic pentru a accesa un credit. În cazul acesta, poți cumula veniturile tale cu cele ale soției/soțului ori cu cele ale rudelor de gradul I, astfel aceștia vor avea calitatea de coplătitor la creditul luat. Acesta trebuie să îndeplinească aceleași condiții de eligibilitate ca și tine.

Codebitorul se obligă să plătească împreună cu debitorul principal sau chiar în locul acestuia plățile aferente creditului luat, în cazul în care acesta nu mai are posibilitatea să plătească ratele.

Codebitorii sunt raportaţi la Biroul de Credit?

În funcţie de politica de creditare aplicată de instituţiile de credit, se pot raporta la Biroul de Credit persoanele care au calitatea de codebitori sau garanţi. Angajamentul de plată pentru creditul acordat revine titularului principal.

Dacă aveţi calitatea de codebitor la un alt credit şi solicitaţi pentru dumneavoastră un credit, trebuie să reţineţi faptul că, atunci când se calculează gradul de îndatorare, creditorul va lua în considerare şi valoarea ratei lunare a creditului la care sunteţi deja codebitor. Creditorul ia în calcul această informaţie pentru a evita supraîndatorarea dumneavoastră şi riscul de neplată întrucât, în cazul în care debitorul principal nu va plăti, veţi plăti ratele în locul acestuia.

Dezavantaje pentru codebitori

Nu este recomandat să devii codebitor pentru un prieten, coleg de serviciu sau diverse cunoştinte, chiar dacă îţi promit că vor plăti ei întreaga rată.

Se poate întâmpla ca veniturile acestora să scadă în timp sau chiar să îşi piardă locul de muncă. În acest caz, vei fi obligat să rambursezi creditul în locul lor, chiar dacă nu ai beneficiat de banii respectivi.

De asemenea, în cazul în care creditul nu poate fi achitat, veniturile și bunurile codebitorului pot fi executate silit.

În plus, dacă eşti codebitor la un împrumut îţi diminuezi şansele viitoare de a obţine un credit pentru propriile nevoi. Atunci când ți se va evalua gradul de îndatorare, o instituție financiară va ține cont de faptul că eşti codebitor la un alt credit şi îţi va împrumuta o sumă mai mică.

De unde poți lua un credit rapid online fără codebitor?

Pe www.ontopay.ro ai credite în funcție de nevoile tale și fără codebitor. Poți accesa un credit ușor fără dobândă și fără comision pe o lună sau un credit simplu care nu are comision și în doar 3 luni îl poți achita fără stres. De asemenea, dacă ai nevoie de mai mulți bani și de o perioadă mai lungă de creditare, poți accesa cu usurință linia noastră de credit pe o perioadă de maxim 12 luni cu posibilitatea de prelungire. E facută special pentru nevoile tale și poți retrage bani doar atunci când ai nevoie și plătești dobânda doar pentru suma utilizată.

Așa că poți rezolva problemele urgente și fără un codebitor pentru creditul tău. Noi te ajutăm să rezolvi toate cheltuielile tale neprevăzute cu un credit rapid accesibil.